Підготовка до донації

За 3 дні до донації:

  • Не вживайте БАДи, вітаміни та ліки (особливо анальгетики й саліцилати)
  • Уникайте чорниці
  • Уникайте алкоголю

За 2 дні до:
Уникайте:

  • енергетиків
  • жирної та гострої їжі, майонезу, ковбас
  • буряка
  • магазинних чипсів і сухариків

За 1 день до донації:

  • Уникайте фізичних навантажень
  • Виключіть із раціону:
    • яйця
    • молочні продукти
    • мед
    • банани, горіхи, насіння, авокадо, бобові
    • соління та консерви
    • цитрусові, виноград, вишні, суниці, смородину та інші червоні фрукти
    • шоколад

Що можна їсти:

  • Нежирне варене м’ясо або рибу
  • Крупи й макарони без масла
  • Варені або свіжі овочі (наприклад, картопля, капуста, огірки, помідори)
  • Фрукти світлих кольорів (яблука, груші, абрикоси, сливи, персики)

Обов’язково пийте багато води протягом дня.


У день донації

  1. Добре виспіться
  2. За можливості — утримайтеся від кави
  3. Обов’язково поснідайте: наприклад, кашею або макаронами без масла, з чаєм, хлібом і нежирним печивом
  4. За 2 години до донації не можна курити

Після донації

  • Упродовж 2 годин не сідайте за кермо
  • До кінця дня уникайте фізичних навантажень, особливо на руку, з якої брали кров
  • Не куріть щонайменше ще 2 години, не вживайте алкоголь до вечора
  • Обмежте споживання міцної кави
  • Пийте більше води
  • Регулярно харчуйтеся, обираючи корисну їжу
  • Побалуйте себе улюбленими смаколиками 🙂

До речі!

Ви також можете:

  • Поділитися досвідом донорства у соцмережах
  • Скористатися бонусами та промокодами для донорів від наших партнерів
  • Запланувати наступну донацію

За матеріалами ГО «Агенти крові», ДонорUA та МОЗ

Де нас знайти