Підготовка до донації
За 3 дні до донації:
- Не вживайте БАДи, вітаміни та ліки (особливо анальгетики й саліцилати)
- Уникайте чорниці
- Уникайте алкоголю
За 2 дні до:
Уникайте:
- енергетиків
- жирної та гострої їжі, майонезу, ковбас
- буряка
- магазинних чипсів і сухариків
За 1 день до донації:
- Уникайте фізичних навантажень
- Виключіть із раціону:
- яйця
- молочні продукти
- мед
- банани, горіхи, насіння, авокадо, бобові
- соління та консерви
- цитрусові, виноград, вишні, суниці, смородину та інші червоні фрукти
- шоколад
Що можна їсти:
- Нежирне варене м’ясо або рибу
- Крупи й макарони без масла
- Варені або свіжі овочі (наприклад, картопля, капуста, огірки, помідори)
- Фрукти світлих кольорів (яблука, груші, абрикоси, сливи, персики)
Обов’язково пийте багато води протягом дня.
У день донації
- Добре виспіться
- За можливості — утримайтеся від кави
- Обов’язково поснідайте: наприклад, кашею або макаронами без масла, з чаєм, хлібом і нежирним печивом
- За 2 години до донації не можна курити
Після донації
- Упродовж 2 годин не сідайте за кермо
- До кінця дня уникайте фізичних навантажень, особливо на руку, з якої брали кров
- Не куріть щонайменше ще 2 години, не вживайте алкоголь до вечора
- Обмежте споживання міцної кави
- Пийте більше води
- Регулярно харчуйтеся, обираючи корисну їжу
- Побалуйте себе улюбленими смаколиками 🙂
До речі!
Ви також можете:
- Поділитися досвідом донорства у соцмережах
- Скористатися бонусами та промокодами для донорів від наших партнерів
- Запланувати наступну донацію
За матеріалами ГО «Агенти крові», ДонорUA та МОЗ