ВСПР-СССJanuary 05, 2021

Триває сесія, а отже нагальним постає питання “Як швидко підготуватись до екзаменів”. Звісно, найкраща підготовка до сесії – послідовне навчання впродовж семестру, проте інколи потрапляємо в ситуацію, що час “Х” прийшов, а знань мало.

Ми вирішили поділитися порадами та методами підготовки, якими користуємось самі.

Організаційні правила

Тут описані поради, що дозволять вам ефективно організувати підготовчий час.

1. Створіть план підготовки.

Як можна з’їсти слона? Правильно, по шматочках!

Першим пунктом підготовки, навіть до початку безпосереднього повторення матеріалу та його засвоєння, пропоную скласти попередній план, щоб зрозуміти, що саме та коли ви маєте робити. Це дозволяє вам побачити, який обсяг роботи потрібно проробити, та обрати оптимальну стратегію. Адже ви більше не будете витрачати ващі розумові сили на спробу зрозуміти “Чи встигаю?” та “Що далі?”.

До того ж, слідування плану дає вам відчуття прогресу та нагороджує дофаміном за кожний виконаний пункт.

2. Організуйте робочий простір.

Тут все просто: залиште на столі тільки необхідне. Згрупуйте підручники та конспекти за предметами та беріть те, що потрібно зараз. Що стосується віртуального простору, рекомендуємо відключити месенджери та використовувати інший, незвичний вам браузер. Така політика зменшить вірогідність відволіктись на стандартні для вас розваги.

3. Працюйте в команді.

Іноді, після складання плану або при початку його реалізації, ви розумієте, що зробити все не встигаєте. Тоді можете просто скооперуватись з одногрупниками та розподілити обов’язки . Наприклад, ви з двома товаришами,і  кожен готує відповідь на третину питань. Вчити так  легше, ніж проводити повноцінне дослідження для кожного питання, чи не так?

Перевага цього способу – час. Недолік – глибина розуміння питань. Радимо прибігати до цього способу лише коли дійсно не встигаєте.

4. Принцип 20/80.

Емпіричне правило, сформульоване економістом Вільфредом Парето що говорить, що за 80% результату відповідають 20% зусиль, а за решту 20% результату – 80% зусиль. Власне, саме ці 80% зусиль відрізняють відмінника від звичайного студента.

У випадку, якщо ви розумієте, що не встигаєте, краще закрити сесію на задовільному рівні з усіх предметів, аніж закрити на відмінно один та завалити решту. Рекомендуємо повторювати спочатку те, що ви знаєте краще. Адже таким чином ви опрацюєте більше завдань, ніж навпаки.

Фізіологічні поради

Тут поради, що дозволять вашому організму працювати ефективніше.

1. Фізичні навантаження.

Тут все просто: фізичні вправи допомагають розігнати кров, а отже і наповнити мозок більшою кількістю кисню. Особисто я маю фітнес трекер, що кожну годину відсутності активності нагадує мені: встань та пороби вправи.

З власного досвіду скажу, що 2-3 хвилини вправ збільшують мою продуктивність приблизно на третину.

Ефект простіше помітити, коли застрягли на якомусь місці, і важче, коли потрібно проробити однорідну просто роботу на кшталт друкування тексту.

2. Гімнастика для очей.

Ми же не хочемо, щоб сесія була здана ціною втрати гостроти зору?

Поки ми зосереджені на моніторі, блимаємо в 2-3 рази рідше, через що пересихає слизова оболонка та очі травмуються.

Особисто я використовую додаток EyeLeo, що через кожні декілька хвилин нагадує проблиматись. Завантажити додаток можна тут.

3. Пийте воду.

Існує думка, що недостаток вологи в організмі знижує продуктивність.

Рекомендуємо пити достатньо води, адже при занадто сильній концентрації на навчанні про це можна забути. Під водою маємо на увазі саме чисту воду, не каву, енергетики або чай. Різні напої, зазвичай, мають в складі цукор, сіль або інші речовини, що можуть завадити  засвоєнню води.

Проте не можу сказати, що відчував це на собі.

В будь якому разі, порада навряд чи буде шкідливою.

4. Не ігноруйте сон.

Існує повір’я, що перед екзаменом потрібно покласти посібник чи конспект з предмету під подушку. Так от, ключове тут саме є наявність сну.

Так вже склалось, що людина має короткочасну та довготривалу пам’ять. А велика частина роботи з систематизації та переводу інформації з першої в другу відбувається саме уві сні.

На жаль, майже неможливо запам’ятати все і одразу. І якщо ви розумієте, що до екзамену 10 годин, а третина запитань ще не розглянута – краще лягайте спати та не розгубіть решту 2/3. До того ж, чим раніше ви заснете, тим менше вірогідність проспати екзамен.

Підсумок

Загалом, представлені методи актуальні не тільки для екзамену, а і для будь-якої іншої розумової діяльності. Слід розуміти, ці подходи направлені на швидке поверхневе виконання завдання. Постійне слідування тільки цим пунктам, без глибокої підготовки залишить вас майже на тому ж рівні.

Для досягнення успіху треба навчатись впродовж семестру, а не тільки панічно закривати сесію щопівроку.

Зичимо вам міцних знань та заслужено успішного закриття сесії 😉


Соцслужба в телеграм | фейсбук | інстаграм
Діліться темами, про які вам буде цікаво дізнатися більше в бот соц.служби

Задайте своє питання!

 

[contact-form-7 id=”36″ title=”Контактная форма 1″]

×