До всесвітнього дня психічного здоров’я хочу поділитись з вами ознаками психічного здоров’я за визначенням Ненсі Мак-Вільямс, відомого психоаналитика і автора книги “Психоаналітична діагностика”, що є найсучаснішим грунтовним твором, на який опираються в роботі психотерапевти різних шкіл.

 Тож, 16 ознак психічного здоров’я за Ненсі Мак-Віл’ямс.

 1. Здатність любити.

Здатність відкритись іншій людині, будувати стосунки.  Любити її такою, яка вона є: з усіма недоліками і чеснотами.  Без ідеалізації і знецінення.  Це здатність віддавати, а не брати.

 2. Здатність працювати.

Це стосується не лише професії.  Це, в першу чергу, про здатність творити і створювати.  Людям важливо усвідомлювати, що те,що вони роблять, має сенс і значення для інших.  Це здатність приносити у світ щось нове, творчій потенціал.

 3. Здатність грати.

Тут мова іде як про сенс гри у дітей, так і про здатність дорослих грати словами, символами.  Це можливість використовувати метафори, гумор, символізувати свій досвід и отримувати від цього  задоволення.

 4. Безпечні стосунки.

На жаль, часто люди, що звертаються до психотерапії, знаходяться в насильницьких, загрозливих, залежних, – одним словом, не здорових стосунках. Щоб краще зрозуміти причини і природу цього явища, ми можемо звернутися до теорії прихильності Джона Боулбі. Він описав три типи прихильності: нормальну, тривожну (складно виносити самотність, тому людина “прилипає” до значущого об’єкта) і уникаючу (людина може легко відпустити Іншого, але при цьому залишається з колосальною тривогою всередині).  Згодом виділився ще один тип прихильності – дезорганізований (D-тип): люди з цим типом прихильності часто реагують на доглядаючу за ними людину як на джерело одночасно тепла і страху.  Це властиво людям з прикордонним рівнем особистісної організації, і часто спостерігається після насильства або ігнорування в дитинстві.  Такі люди “прилипають” до об’єкта прихильності і одночасно “кусають” його.  На жаль, порушення прихильності – дуже поширене явище.  Але хороша новина в тому, що тип прихильності можна змінити.  Як правило, для цього добре підходить психотерапія (від 2-х і більше років).  Але можлива зміна типу прихильності і при наявності стабільних, безпечних, тривалих – більш 5 років – відносин з партнером.

 5. Автономія.

У людей, що звертаються в психотерапію, часто відзначається її недолік (але величезний потенціал, раз вони в терапію все-таки прийшли).  Люди роблять не те, чого насправді хочуть.  Вони навіть не встигають “вибрати” (прислухатися до себе), чого ж їм хотіти.

 6. Сталість себе і об’єкта або концепція інтегрованості.

 Це здатність залишатися в контакті з усіма сторонами власного Я: як хорошими, так і поганими, як приємними, так і тими, що не викликають бурхливої   радості.  Це також здатність відчувати конфлікти і при цьому не розщеплюватися.  Це контакт між дитиною, яким я був, тим, хто я є зараз, і тією особистістю, якою я буду через 10 років.  Це здатність враховувати і інтегрувати все, що дано природою і те, що я в собі зумів розвинути.  Одним з порушень цього пункту може бути “напад” на власне тіло, коли воно несвідомо не сприймається, як частина себе.  Воно стає чимось окремим, що можна змусити голодувати або різати і т.п.

 7. Здатність відновлюватися після стресу (сила Его).

Якщо у людини достатньо сили Его, то, коли вона стикається зі стресами, вона не хворіє, не використовує для виходу з нього тільки одну негнучку форму захисту, не зривається.  Вона здатна найкращим способом адаптуватися до нової ситуації.

 8. Реалістична і надійна самооцінка.

 9. Система ціннісних орієнтацій.

Важливо, щоб людина розуміла етичні норми, їх зміст, при цьому була гнучка в поводженні з ними.

 10. Здатність виносити напругу емоцій

Виносити емоції – означає вміти залишатися з ними, відчувати їх, при цьому не діючи під їх впливом.  Це також одночасна здатність залишатися в контакті і з емоціями, і з думками – своєю раціональною частиною.

 11. Рефлексія.

 Здатність подивитися на себе ніби збоку.  Люди з рефлексією здатні бачити, що саме є їхньою проблемою, і відповідно, обходитися з нею таким чином, щоб розв’язати цю проблему, максимально ефективно допомагаючи собі.

 12. Менталізація.

 Володіючи нею люди здатні зрозуміти, що Інші – це абсолютно окремі особистості, зі своїми особливостями.  Такі люди  бачать різницю між тим, що вони відчувають себе скривдженими після чиїхось слів і тим, що насправді Інша людина не хотіла їх образити.

 13. Широка варіативність захисних механізмів і гнучкість в їх використанні.

 14. Баланс між тим, що я роблю для себе і для свого оточення.

Це про можливість бути собою і піклуватися про власні інтереси, враховуючи при цьому і інтереси партнера, з яким є відносини.

 15. Почуття вітальності.

 Здатність бути і відчувати себе живим.

 16. Ухвалення того, що ми не можемо змінити.

Це про здатність щиро і чесно сумувати, відчувати скорботу у зв’язку з тим, що неможливо змінити.  Ухвалення своєї обмеженості і оплакування того, чого б нам хотілося мати, але його у нас немає.ц


З матеріалів лекції Ненсі Мак-Вільямс, 2014 рік.

Задайте своє питання!

 

[contact-form-7 id=”36″ title=”Контактная форма 1″]

×