Студенту важливо навчитися грамотно розпоряджатися наявною сумою грошей. Для цього доведеться вести особисту бухгалтерію. З усієї щомісячної суми фінансів (це допомога від батьків, стипендія, підробіток) треба відняти обов’язкові платежі. Це плата за житло, проїзд, інтернет, телефон. Гроші, що залишилися, діляться на кількість днів. Отримана сума є щоденною витратою студента. 

Важливо не перевищувати встановлений ліміт витрат, і ніколи не носіть всю готівку з собою. Ви навіть оком не встигнете моргнути, коли всі крупні банкноти перетворяться на дрібні, а дрібні – в монети, а до кінця місяця ще далеко.

Ще одна порада – економити і відкладати хоч маленьку частину фінансів на екстрений випадок. Ніхто не застрахований від непередбачених витрат, таких як ремонт техніки, купівля ліків або ремонт взуття. 

Якщо почали економити, то треба налаштуватися на те, що готувати доведеться самому. Витративши 30-40 хвилин, ви приготуєте смачну і корисну їжу. Правда, продукти потрібно обирати з розумом. Кращий спосіб правильних покупок – скласти список продуктів. Так ви уникнете покупок типу “а нехай буде, коли-небудь згодиться”, і це “коли-небудь” ніколи не настає. 

Похід за продуктами плануйте після сніданку, обіду або вечері. Так ви не витратите гроші на фаст-фуд, не купите зайвого. 

Купуючи товари не першої необхідності, дайте собі кілька днів на роздуми, чи зможете ви обійтися без них у даний момент, чи варто витрачати на них гроші взагалі.

Вимірюйте вартість купівлі не грошима, а кількістю часу, який ви витратили на їх заробіток.

Поставивши собі питання, чи коштує купівля вашого робочого часу, ви відучитеся від імпульсивних покупок. Добре допомагає економити наявність студентського проїзного. Завдяки ньому, ви приблизно на третину зменшуєте свої витрати на транспорт. 

Звертайте увагу на різні знижки, акції, розпродажі.

Стосовно продуктів, треба бути дуже уважними, щоб не потрапити на прострочені товари, і тим самим не зашкодити своєму здоров’ю. А що стосується одягу, то можна одягнутися в якісні і стильні речі, тільки в 2 рази дешевше.

Багато закладів, які працюють поблизу університетів, пропонують студентам знижки. Намагайтеся при першій-ліпшій можливості користуватися ними. Не забувайте для цього носити з собою студентський квиток.

Студентське життя не уявити без відпочинку

При економії кожного тижня навряд чи вийде кудись ходити, але раз в 2-3 тижні влаштувати собі свято можна. Є безліч різних видів розваг, де можна весело та змістовно провести час, і при цьому заощадити. Наприклад, музеї кожен місяць влаштовують дні безкоштовних екскурсій. Кінотеатри проводять ранкові кіносеанси за зниженими цінами на квитки. Є так звані анти-кафе, де заплативши невелику суму, ви зможете посидіти з друзями, поговорити або зіграти в настільні ігри. Загалом, за бажанням кожен може знайти розваги собі до смаку.

Усі студенти ходять на дні народження до своїх друзів. 

Йти, звичайно, потрібно з подарунком. Тому слід заздалегідь визначитися, яку суму ви зможете виділити. Часто, найоптимальнішим варіантом буде скинутися усією компанією на подарунок і купити щось разом. В цьому випадку і друг отримує щось якісне та коштовне і ви знову зможете трохи заощадити. 

Перш, ніж купувати якусь книгу, пошукайте її в інтернеті.

Зараз дуже багато літератури можна безкоштовно завантажити. Надаєте перевагу паперовому варіанту? Просто завітайте до бібліотеки і поцікавтеся наявністю потрібної книги.

Ось зразковий список того, як розподілити свої доходи:

 – оплата житла, комунальних рахунків, транспорт, харчування- 55% 

– дозвілля і розваги – 10% 

– накопичення – 10% 

– на навчання, саморозвиток і здоров’я – 10%

– накопичення на великі необхідні покупки – 10% 

– подарунки друзям і близьким – 5%

Наслідуючи усі ці нескладні правила, ви зможете самостійно навчитися економити гроші та як грамотно ними розпорядитися! 

Це принесе багато корисного досвіду в майбутньому!

Задайте своє питання!

 

[contact-form-7 id=”36″ title=”Контактная форма 1″]

×