Неможливо говорити про розвиток алкоголізму, не розглянувши стан алкогольного сп’яніння, який виникає внаслідок вживання алкоголю.

Неважливо, п’єте ви пиво чи горілку, в організмі відбувається інтоксикація, тобто, отруєння, яке має різні ознаки, в залежності від кількості та виду випитого спиртного. Медицина виділяє три ступені простого алкогольного сп’яніння.

Фактори, які сприяють розвитку алкоголізму:

1) Інтенсивне споживання алкоголю

2) Частий стан сп'яніння!

Особливу увагу потрібно звернути саме на другий фактор! Сама собою в голову приходить думка про те, що після важкого дня на парах, студенти, особливо проживаючі в гуртожитках, без контролю батьків, полюбляють розслабитись за бутилкою-другою пива. Здавалося б, що такого в слабоалкогольному напої поганого, але саме часте його вживання і може спричинити до алкоголізму!

Пиво

Хоча пиво виробляється з багатьох корисних природних компонентів і містить в собі багато вітамінів та мінералів, воно залишається досить шкідливим для організму.

Будь-яке пиво (в тому числі і так зване безалкогольне) містить у собі етанол. Бокал звичайного пива має стільки ж спирту, як і чарка горілки.

Також, через відносно низький вміст етанолу, пиво не так сильно подразнює стінки шлунку, тому швидше всмоктується в кров.

Всупереч поширеній думці, пиво не здатне вгамовувати спрагу, а лише, внаслідок дії алкоголю, пригнічує це почуття. Окрім цього пиво відрізняється високим вмістом калію, який в поєднанні з великою кількістю води, збільшує утворення сечі, що призводить до вимивання корисних мінералів з організму.

Доведений також зв’язок між споживанням пива та ожирінням. Пиво — це висококалорійна суміш, яка при частому вживанні сприяє відкладенню жиру під шкірою. На перших порах це створює ілюзію здорового вигляду людини. В цей же час в організмі порушується обмін речовим, страждають печінка та підшлункова залоза. Окрім цього пиво містить фітоестрогени, які є аналогами жіночих гормонів. Через це у чоловіків поступово починають звужуватися плечі і розширюватися талія.

Для того, щоб пиво не мутніло і не втрачало смак, у нього добавляються різні хімічні сполуки. Наприклад, хлорид кобальту — стабілізатор пивної піни, є найтоксичнішим із усіх добавок і викликає ураження серцевого м’язу. Вміст цього токсичного елементу в серцевому м'язі у тих, хто споживає пиво, перевищує допустиму норму в 10 разів. Крім того, кобальт викликає запальні процеси в стравоході й шлунку.

Внаслідок вживання алкоголю виникають розлади в статевій системі, серцево-судинній, системі травлення, нервовій та в функціях, що відповідають за репродукцію.

Поширеною думкою, до втілення якої, нажаль, вдаються і студенти, наприклад, під час здачі іспитів, є про те, що алкоголь знімає стрес .

Дуже часто люди говорять, що п’ють для того, щоб втопити у горілці горе, зняти стрес або побороти втому. Проте в жодній із перерахованих ситуацій алкоголь не допомагає.

Пити для того, щоб втопити горе — це не що інше, як втеча від проблеми. Коли людина п’яна, їй здається, що проблема минула. Проте з отверезінням окрім горя, яке нікуди не дівається, приходять ще й негативні фізичні відчуття. Тому краще у час біди та труднощів почати вирішуватии свої проблеми, поділитися ними з людьми, які зможуть зрозуміти та потішити.

Також у боротьбі зі стресом та втомою алкоголь є досить поганим засобом. Якщо на початку сп’яніння дійсно може здатися, що організм розслабляється, то пізніше все змінюється. Настрій падає, з’являється депресія, підсилюється почуття внутрішньої втоми.

Алкогольна статистика України

В Україні щороку через алкоголь помирають понад 40 тисяч людей. Це близько 8 тисяч отруєнь алкоголем, 8 тисяч — кардіопатій і решта — це всі інші захворювання, а також нещасні випадки, які трапляються через вживання алкоголю: куріння в ліжку в нетверезому стані, ДТП тощо.

На сьогодні 40% дітей (від 14 до 18 років) «вже причастились» до алкоголю, при тому, що існує заборона на продаж алкоголю неповнолітнім.

Щороку фіксується близько 25−30% випадків дитячої патології новонароджених, частою причиною чого є вживання алкоголю мамою або татом.

30% чоловіків у віковій групі від 25 до 50 років залежні від алкоголю.

В Україні офіційно зареєстровані та поставлені на наркологічний облік 700 тисяч осіб з діагнозом хронічний алкоголізм.

Рівень вживання алкогольних напоїв в державі становить близько 12 л на 1 особу в рік, хоча за даними ВООЗ цей показник не повинен перевищувати 8 літрів.